Цікаві  факти про музику, знаменитих музикантів та співаків

02 грудня 2020
2955

1. Можна з упевненістю сказати, що на світі немає жодної людини, яка б жодного разу в житті не торкнулася музика.

2. Музика дійсно впливає на стан нашого організму. Наше серце підлаштовується під ритм музики, яку ми слухаємо.

3. Наша свідомість і музика взаємно впливають одне на одного. Напрямок музики, який ви віддаєте перевагу, відображає ваше сприйняття навколишнього світу і себе.

4. Прослуховування музики під час тренувань здатне значно підвищити фізичну працездатність. Тому треба обов’язково брати в тренажерний зал гарні навушники.

5. Всім відоме слово рояль вперше прозвучало в 1777 році.

БОБ МАРЛІ

6. Знаменитий музикант Боб Марлі в колись дитинстві прославився в своєму селі як провісник по лініях на руках. Той же музикант перед смертю заповідав покласти в свій склеп: Біблію, футбольний м’яч, гітару і … марихуану.

7. Хоча, здається, ніби музика — це просто, і ми часто сприймаємо її як належне, це одна з найбільш складних і приголомшливих речей у всьому Всесвіті.

8. По суті, музика — це щось вбудоване в фізичну систему нашого світу. Вона випливає з тих же законів фізики і математики, що впорядковують наш світ на молекули і атоми.

9. Настільки улюблене всіма нами слово музика прийшло до нас із стародавньої Греції. Музи в грецькій міфології, вони ж дочки Зевса, протегували мистецтвам і наукам. Але при цьому, як не дивно серед них не було тієї, яка відповідала б саме за мистецтво звуку.

10. Музика здатна зробити нас щасливішими. Музика викликає активність в тій же частині мозку, яка виробляє «гормон задоволення» — допамін.

«БІТЛИ»

11. Можна написати хорошу музику, навіть не знаючи нотної грамоти. Жоден з «бітлів» не знав музичних нот.

12. На жаль, ми не дочекаємося закінчення найтривалішого концерту. Найдовший концерт за всю історію почався в 2001 році в церкві в німецькому місті Halberstadt — він повинен завершитися 2640 році і триватиме, таким чином, 639 років.

13. Суворі музиканти не бояться суворого клімату. Metallica отримала звання першої і єдиної групи, яка грала на всіх семи континентах. Вона опинилася в Книзі рекордів Гіннеса після того, як відіграв концерт в Антарктиці.

14. NoClue, репер з Сіетла, був занесений в Книгу рекордів Гіннеса як найшвидший репер в світі — він здатний прочитати 723 слова за 51,27 секунд.

15. Люди схильні краще ставитися до вже знайомої музики. Так званий «ефект впізнавання» говорить про те, що ми воліємо слухати ті пісні, які ми коли-небудь чули. Іншими словами, вам подобається якийсь трек не тому, що він хороший, а тому що ви уже з ним знайомі.

БЕТХОВЕН

16. Великі люди часом здаються нам дуже дивними. Знаменитий композитор Бетховен зовсім не вмів множити. Він також перед тим, як почати складати музику, опускав свою голову в миску з дуже холодною водою.

17. Якщо знизити дію в піаніно лише на півтону це змінить загальне натяг струн на 2 тонни, В той же час натяг всіх струн правильного налаштованого піаніно становить близько 18 тонн.

18. Рей Чарльз — американський співак, автор понад 70 студійних альбомів, співає в стилях соул, джаз і ритм-енд-блюз. За версією Rolling Stone Рей Чарльз в 2004 році займав десяте місце в списку «100 найвидатніших виконавців всіх часів», а в 2008 році зайняв друге місце в списку «100 найвидатніших співаків усіх часів».

19. Панамський диктатор явно не був фанатом важкої музики. У 1989 році армія Сполучених Штатів використовувала пісні групи AC/DC перед посольством Ватикану, де ховався панамський диктатор Норьега — поки той не здався через сорок вісім годин.

20. Не подобається ремікс на улюблений трек? Справа не в тому, що він погано зведений. Як показали дослідження, ми воліємо оригінальні версії пісень не з-за того, що вони кращі, а тому що ми почули їх в першу чергу (дослідники примушували людей двічі оцінювати одну і ту ж пісню, і вони завжди вибирали її перший варіант, навіть якщо в ньому не було ніяких змін).

ВОЛОДИМИР ВИСОЦЬКИЙ

21. Володимир Висоцький — російський бард — не став світовою знаменитістю, але це не його вина, своїм талантом він перевершував багатьох відомих зарубіжних співаків того часу. Просто він жив не в той час і не в тій країні, винна та система та ті закони в Росії, при яких він займався творчістю. Але популярний на батьківщині співак був відомий і в інших країнах.

22. Заснована на математичних принципах, неймовірна музика як мінімум тим, що хвилі певних частот в комбінації створюють такі мелодії, які мають на нас саме позитивний вплив.

ФРЕНК СІНАТРА

23. Найвідоміший американський співак Френк Сінатра володів дивовижним оксамитовим тембром голосу, а його природна елегантність, білозуба посмішка, інтелігентні манери не менш дієво грали на імідж талановитого соліста. У 50-60 роках на вершині своєї популярності він був справжнім голосом Америки, і хоча він не робив музичні турне в інші країни, його піснями заслуховувалися не тільки в рідній країні.

24. Крім співочої кар’єри Френк Сінатра знявся у двадцяти кінофільмах і навіть отримав премію «Оскар» за свою першу роль у фільмі «Відтепер і на віки віків». Цей унікальний співак прожив довге життя, і практично до самого її кінця не сходив з музичного Олімпу, займаючись творчістю до глибокої старості. Він помер в 1998 році, і в день його смерті в Америці був оголошений національний траур, всі розважальні програми були скасовані, прапори приспущені.

25. Знаменитий піаніст з Австрії Пауль Вітгенштейн під час Першої Світової війни втратив свою праву руку. Але це не зупинило музиканта, і він продовжив свою концертну кар’єру, граючи однією рукою. Вітгенштейн досяг такої майстерності, що міг легко грати твори складні навіть для піаністів з двома руками.

ЕЛВІС ПРЕСЛІ

26. Елвіс Преслі підкорив усіх чарівністю і голосом, а не вмінням писати лірику. Король рок-н-ролу не написав самостійно ні одну зі своїх пісень. Цей талановитий і яскравий співак дуже швидко придбав світову славу. Але не кожен проходить випробування славою, так сталося і з Преслі. Він помер у 42 роки, на вершині своєї популярності від передозування наркотиків. Але, не дивлячись на те, що співака вже давно немає на цьому світі, його пісні досі люблять, слухають, а будинок, де він жив, є місцем паломництва для прихильників таланту Елвіса Преслі.

27. Життя рок-зірок надзвичайно цікава — але і дуже трагічна. Австралійське дослідження показало, що рок-зірки дійсно, по більшій частині, помирають молодими. Як правило, вони покидають цей світ на двадцять п’ять років раніше середньостатистичної людини.

ПОЛ МАККАРТНІ

28. Пол Маккартні — знаменитий британський музикант, співак, автор пісень і композитор. Він в Англії за видатні заслуги в музичній області був удостоєний звання лицаря. У 60-70 роки все просто сходили з розуму від пісень і музики «ліверпульської четвірки», або як їх називали в Росії, бітлів.

29. Всі пісні асоціюються з певними подіями і людьми. Улюблена пісня людини завжди асоціюється у нього з певною подією в житті, що викликали сильні емоції.

30. Слово фортепіано, виявляється, походить від фрази, якій знаменитий виробник клавесинов Бартоломео Крістофорі охрестив творіння своїх рук. Спочатку це звучало як — piano et forte. У перекладі  це означає – тихо і голосно.

ДЖОШУА БЕЛЛ

31. Відомий скрипаль Джошуа Белл, на концерти якого дуже складно придбати квитки, одного разу дав згоду взяти участь в незвичайному експерименті. Він грав на скрипці протягом 45 хвилин на станції метро під виглядом простого музиканта. Тисяча людей пройшла повз музиканта і тільки сім з них зацікавилися його музикою і впізнали його.

32. Існують квіти-меломани. Рослини, як правило, віддають перевагу класиці. Квіти ростуть швидше, якщо вони «прослуховують» музику.

33. Співачка, яку ми знаємо як Ані Лорак, отримала свій псевдонім під час конкурсу «Ранкова Зірка-95». Коли Кароліна Куєк проходила реєстрацію, виявилося, що під ім’ям Кароліна вже зареєструвалася одна російська виконавиця.

РОББІ ВІЛЬЯМС

34. Роббі Вільямс — ще один популярний британський співак, автор пісень, актор, улюбленець шанувальниць його таланту — Роббі Вільямс, світові продажі альбомів якого перевищують 59 мільйонів.

35. Незвичайно оксамитовий тембр голосу і оригінальну манеру виконання Елтон Джон назвав співака «Френком Сінатрою ХХІ століття».

 

ЕНРІКО КАРУЗО

36. Більшість людей знають Енріко Карузо як тенора. Проте знаменитий оперний співак міг використати свій голос у дуже широкому діапазоні. Якось під час виконання опери «Богема» композитора Пуччіні,один з басів сказав йому, що втратив голос. Карузо сказав йому мовчки відкривати рота і виконав арію за нього. При цьому ніхто з глядачів не помітив підміни.

37. Музика впливає на наш мозок — самий просунутий комп’ютер на світі. Для того щоб по-справжньому зрозуміти музику, вам потрібно знати як про складність фізичного світу, так і про найдрібніших деталях сфери біології.

38. Більшу частину доходу одержує продюсерський центр. З кожної тисячі доларів, зароблених на продажі своєї музики, музикант отримує в середньому трохи більше двадцяти трьох доларів.

39. У знаменитої співачки Мадонни є люди, які відповідають, щоб хто не будь, не вкрав її ДНК. Вони ретельно вичищають після неї приміщення, стежачи за тим, щоб волосся або частинки шкіри співачки не дісталися зловмисникам.

40. . Музика впливає не тільки на стан людей. Корови виробляють більше молока, якщо слухають розслаблюючу музику.

 

ВІТАС

41. Вітас вважається найпопулярнішим російським виконавцем в Китаї. Саме це дало йому можливість зайняти перше місце за кількістю прихильників у світі.

42. Знаменита пісня «Happy Birthday to You» захищена авторськими правами і приносить власнику цих прав ні багато ні мало 2 мільйони доларів на рік. Ви можете спокійно заспівати її своїм друзям чи родині, але за більш широке її використання доведеться заплатити.

ЛУЧАНО ПАВАРОТТІ

43. Британська армія використовувала пісні Брітні Спірс для того, щоб відлякувати сомалійських піратів. Заради справедливості треба сказати, що пісні Брітні зовсім не настільки жахливі.

44. Якщо комусь здається, що він не любить музику або не розуміє її — це означає, що він усього лише не встиг знайти свої улюблений напрямок. Не треба боятися відкривати для себе нове і експериментувати зі своїм музичним смаком.

45. Для того щоб винаходити гітари, необов’язково на них грати. Лео Фендер, винахідник таких моделей гітар, як Telecaster and the Stratocaster, сам не вмів грати на цьому інструменті. 

ДЖО ДАССЕН

46. Хто хоч раз чув пісні та музичні композиції Джо Дассена ніколи не забуде низький чарівний голос цього елегантного співака, його задушевну манеру виконання, коли здається, що він у своїй пісні звертається конкретно до тебе. Популярний французький співак американського походження прожив яскраве, але коротке життя, він помер від серцевого нападу всього в 42 роки. Але, за неповні 20 років своєї співочої кар’єри він видав 20 студійних альбомів, об’їздив увесь світ і його концерти завжди проходили з аншлагом.

 

ШАРЛЬ АЗНАВУР

47. Протягом кількох десятиліть Шарль Азнавур був найпопулярнішим співаком Франції, але його пісні звучать і хвилюють мільйони його шанувальників не тільки у Франції. Цей француз вірменського походження, співак, композитор, актор, громадський діяч був творцем і виконавцем більше тисячі пісень, знявся в шістдесяти фільмах, продано більше 100 мільйонів платівок з його піснями.

48. Ще на початку своєї музичної кар’єри президент Франції Шарль де Голль сказав про нього: «Він підкорить весь світ, так як вміє хвилювати». І це передбачення збулося. Одна з його пісень «Вічна любов», яка і зараз звучить зі сцени всього світу, на різних мовах, хвилює і заворожує будь аудиторії.

Контакти

36000, Україна м.Полтава, вул.Соборності, 35
(0532) 52-08-78, 50-28-75
mala_akademya@ukr.net
Директор: заслужений працівник культури України, член творчої спілки Асоціації діячів естрадного мистецтва України, Голова Ради директорів мистецьких шкіл Полтавської області Магомедова Тетяна Юріївна