Тематичні уроки, присвячені творчості Григорія Сковороди "Пізнай себе"

02 грудня 2022
308

Мені моя сопілка і вівця дорожчі царського вінця
Г. Сковорода

Найяскравішою постаттю української культури другої половини        XVIII ст. є Григорій Савич Сковорода – видатний філософ, поет, педагог, музикант. Значну частину свого життя він присвятив просвіті українського народу. Подорожуючи Україною, Сковорода сіяв знання серед простих людей, виступав як борець за правду, за людське достоїнство. Він став справжнім народним «мандрівним університетом і академією».

         Свою філософію Григорій Савич транслював у слові й музиці, а постійною супутницею його мандрів була флейта…

         З метою пізнання та кращого розуміння творчості Григорія Сковороди та з нагоди відзначення 300-річчя від Дня народження видатного земляка родом із Полтавщини для учнів музичного відділення «Малої академії мистецтв» були проведені інтегровані тематичні уроки, присвячені його творчості «Пізнай себе».

На уроках історії мистецтв учні познайомилися з біографією та творчою спадщиною українського генія, розглянули його філософські погляди.

         Також, учні познайомилися з музичною спадщиною Григорія Сковороди та прослухали його пісні-романси «Стоїть явір над горою», «Ой ти пташко жовтобока», «Всякому городу нрав і права».

Всі набуті знання учні закріпили під час виконання різноманітних ігрових завдань.

На уроках сольфеджіо учні продовжили вивчення музичної творчості Григорія Сковороди в таких практичних формах роботи:

робота над музичним диктантом (складання з карток одного з варіантів мелодії пісні Григорія Сковороди «Всякому городу нрав і права», який звучить в опері Івана Котляревського «Наталка Полтавка», створеної на початку ХІХ століття. У кінці ХІХ століття її музичну редакцію зробив Микола Лисенко)

визначення форми, ладо-інтонаційних, гармонічних та метро-ритмічних особливостей мелодії пісні «Всякому городу нрав і права»:

сольфеджування та спів з текстом пісень Григорія Сковороди, прослуханих на уроках історії мистецтв («Всякому городу нрав і права», «Стоїть явір над горою», «Ой ти, пташко жовтобока»)

музикування на шумових інструментах (підбір супроводу до мелодій вивчених пісень, виконання ритмічної партитури до пісні «Ой ти, пташко жовтобока»)

Під час уроків панувала атмосфера натхнення та захоплення від пізнання творчості видатного митця родом із Полтавщини Григорія Сковороди. Український Сократ надовго закарбувався у серцях юних музикантів та відкрив стежину до пізнання самого себе.

Інтегровані уроки з учнями 5 класу підготували та провели викладачі Полтавської міської школи мистецтв «Мала академія мистецтв» імені Раїси Кириченко:

Ткаленко Юлія Олексіївна – завідуюча відділом історії мистецтв та композиції; викладач відділу теорії музики та основ гармонії.

Циплюк Тетяна Володимирівна – викладач відділу історії мистецтв та композиції. 

 

 

Контакти

36000, Україна м.Полтава, вул.Соборності, 35
(0532) 52-08-78, 50-28-75
mala_akademya@ukr.net
Директор: заслужений працівник культури України, член творчої спілки Асоціації діячів естрадного мистецтва України, Голова Ради директорів мистецьких шкіл Полтавської області Магомедова Тетяна Юріївна