Міжнародний день джазу 2021

30 квітня 2021
703

Джаз –це вид  музичного мистецтва, що виник на зламі XIX-XX ст. на основі поєднання європейської та африканської культур. 30 квітня - Міжнародний день джазу.

Витоки джазу:

  • Блюз (blues,від blue devis – “меланхолія”, “зневіра”, чи від to feel blue – “засмучуватися”) –  пройняті смутком ліричні пісні негрів, які жили вздовж берегів річки Міссісіпі. У блюзах туга поєднана з почуттям розпачу, зневіри.
  • Спіричуелз – духовні пісні-молитви афроамериканців, пісні, сповнені болю.
  • Регтайм (ragtime, від ragged time –”рваний ритм”, буквально “розірваний час”) – це танцювальна мелодія, дуже ритмічна, з характернім синкопованим ритмом. Дослідники джазу так говорять про них: “Це спроби негрів зіграти польки й кадрилі на свій манер”.

Протягом перших двох десятиліть ХХ ст. сформувався ново-орлеанський стиль джазу, для якого характерна колективна імпровізація молодіжної групи оркестру (до нього входять корнет, кларнет тромбон) на тлі чотиридольного акомпанементу, що виконується ритмо-групою (до неї входили такі інструменти, як ударні, духовий чи струнний бас, банджо, іноді фортепіано). У ново-орлеанському джазі відчувається суттєвий потяг до маршової музики.

     

Білі музиканти не бажали, щоб їхні колективи теж мали назву ново-орлеанських. Тоді вони придумали додати до назви оркестру слово “диксиленд”, яке повинне було позначити, що в оркестрі грають тільки білі музиканти.

Диксиленд – один із стильових різновидів класичного джазу, виконавцями його були білі поселенці США. У період розквіту новоорлеанського джазу з'явилися перші колективи білих музикантів, які назвалися диксилендами. Цей термін, напевно, має фольклорне походження “Країна Диксі” – символічна назва південних штатів Америки, але заміна назви пов'язана з расовою дискримінацією в США, яка мала місце у сфері джазового  мистецтва приблизно до 1930-х років.   

 

Інструменти джазу: саксофон, банджо, рояль, контрабас, барабани.

Стилі джазу: Ново-орлеанський стиль (колективна імпровізація)

Диксиленд (колективи білих музикантів)

Чиказький джазовий стиль (сольні імпровізації)

Свінг (пов'язаний із діяльністю великих оркестрів – біг-бендів)

Бі-боп (модерн).

Напрями джазу: Ранній джаз (хот-джаз (гарячий джаз)), Холодний джаз (кул-джаз), Світ-джаз (солодкий джаз), Бі-боп (нервовий джаз), Симфоджаз.

Біг-бенд  (англ. big band - великий оркестр) - великий джазовий оркестр з 17 - 20-ти музикантів. Складається з двох груп - мелодичної (саксофони або кларнети, труби, тромбони) та ритмичної (фортепіано, гітара, контрабас, ударні). Відзначається своєрідною технікою ансамблевої гри - сполученням аранжованих розділів композиції з імпровізацією солістів, особливим типом оркестрового супроводу, специфічною метроритмічною пульсацією, змішуванням тембрів тощо. Наприклад: Джаз-оркестр Валентина Спориуса. 1937, Джазовый ансамбль Bolden band (1905).

          

«Король джазу» – найвідоміший джазовий музикант планети Луї Армстронг. Найвідоміша композиція - «Хелло, Долі!». За частотою виконання і кількістю перезапису вона увійшла в книгу рекордів Гіннеса. Цікаво, що Армстронг заспівав її один раз і закинув як безперспективну. Коли на концертах від нього вимагали «Доллі» він навіть не розумів про що йдеться. Директору насилу вдалося умовити маестро знову включити її в репертуар.  

https://www.youtube.com/watch?v=eGeG1KKS2jw

Дюк Еллінгтон — видатний афро-американський джазовий музикант, композитор, піаніст, керівник всесвітньо відомого оркестру. Еллінгтон одним з перших довів, що в джазі можна грати й голосно й тихо й переходити від одного нюансу до іншого, у нього вперше контрабас став не ритмічним, а мелодійним голосом.

Джордж Гершвін в основу своєї музики поклав негритянську народну музику джазового характеру, поєднуючи її з симфонічною музикою. Створив новий музичний жанр – симфоджаз. Автор джазової опери «Поргі і Бесс».

https://www.youtube.com/watch?v=o8SlSmPhGCM

Український джаз. В рамках джазового фестивалю Am I Jazz? 2019 виступило тріо з Одеси Pokaz Trio. До складу тріо входять три талановитих музиканти: Андрій Показ – піаніст; басист Євгеній Мирмир; Сергій Балалаєв за барабанами. Музику тріо пронизує медитативна ритміка, імпровізаційна музика, фольклорні відтінки, елементи построкової ритміки, і класичний, медитативний джаз з чудовим басовим соло, і динамічний сплеск.

https://www.youtube.com/watch?v=DfMNBt3coaA

Сучасні джазові виконавці України:

Дмитро Александров Liliia Biletska. 83 subscribers. ...

Денис Дудко DENYS DUDKO. 102 subscribers. ...

Наталя Лебедєва burbuleykin. 800 subscribers. ...

Деннис Аду — Angelika's Eyes. alekbogolyubov. 366 subscribers. ...

Юхим Чупахін и Aqoustic Quartet. Jazz in Kiev. ...

Тамара Лукашева TvAdLibitum.

Ігор Закус Автор Невідомий 216 subscribers. ...

https://www.youtube.com/watch?v=jaxIkB33a24&t=3s

Джазова музика – це сучасне мистецтво, яке розвивається у всьому світі і має велике майбутнє.

Контакти

36000, Україна м.Полтава, вул.Соборності, 35
(0532) 52-08-78, 50-28-75
mala_akademya@ukr.net
Директор: заслужений працівник культури України, член творчої спілки Асоціації діячів естрадного мистецтва України, Голова Ради директорів мистецьких шкіл Полтавської області Магомедова Тетяна Юріївна